Aigua

Llac

Acabo de llegir un llibre molt interessant sobre les necessitats del cos humà pel que fa a l’aigua. Sabia, com a musicoterapeuta, que pel fet que el nostre cos té entre un 70 i un 80% d’aigua, la música ens afecta, igual que les paraules, perquè és vibració i els líquids vibren molt més que els sòlids.

Doncs bé, us en faig un resum: ¡Agua! Tu cuerpo tiene sed,  Christoper Vasey

El contingut d’aigua del nostre cos és entre el 80% quan neixem i el 60% quan morim. Aquesta aigua està “guardada” i és usada en la sang (5% del pès del cos), el suero extracelular (15%) i el suero intracelular (50%), és a dir per fora i per dins de les cél.lules. El nostre cos és una fàbrica química molt complexa on es produeix un continu intercanvi de nutrients i oxígen per toxines que es porten a centres especialitzats en desfer-se’n. Per tant, és important el moviment dels líquids del cos, per portar aliment i endur-se’n les toxines. Un altre tema important és la gestió de l’entrada i sortida de líquids del cos. L’element motor del sistema d’aquesta gestió és la sensació de sed.

El cicle del aigua en el nostre cos és molt interessant: rebem aigua a través de la boca en beure i menjar, a través dels pulmons en respirar, a través de la pell i l’aigua metabólica que produeix el cos durant la transformació dels greixos i glúcids en energía. Aquesta és l’entrada. I quan ja és a dins, es produeixen diversos intercanvis de líquids en diferents parts del cos: l’òsmosis a tot el tub digestiu, se’n va a la sang i d’allà, gràcies als capilars (en tenim uns 100.000 km!!) i l’òsmosis, arriba a les cèl.lules. Les cèl.lules fan l’intercanvi de líquid amb nutrients per líquid amb toxines o nutrients no necessàris. Llavors les toxines són enviades cap els ronyons, la pell, els pulmons i els intestins. Aproximadament deixem anar cada dia uns 2,5 litres d’aigua. Per tant, hauriem de beure uns 2 o 2,5 litres d’aigua, perque també prenem aigua lligada ens els aliments sòlids.  Això és una mica teòric, perquè si el cos no reb l’aigua suficient, deixa de deixar anar aigua, produeix menys suor, menys orina, restrenyiment…

Si no bebem tota l’aigua que necessita el nostre cos, llavors es produeix la deshidratació. Això passa si no bebem prou, que el cos fa servir l’aigua més propera que té, el líquid extracel.lular, és a dir, els líquids que envolten les cèl.lules. Això fa que tots els líquids del cos es facin més espessos i els intercanvis de nutrients i toxines siguin més lents, i es vagin acumulant toxines al cos.

Els trastons provocats per la deshidratació lleu però crónica poden ser el cansament, la falta d’energia, l’estrenyiment, trastorns digestius, hipertensió a qui té vasos sanguinis molt tònics i hipotensió en qui té els vasos estrets o que es contrauen poc, gastritis, úlcera d’estomac, trastorns respiratoris, desequilibri àcid, sobrepes, eccemes, colesterol, cistitis, reumatisme.

Per tant, és necessari  fer cas a la sensació de sed.

El líquid més important a beure és l’aigua. A ser possible, potable, mineral (però poc mineralitzada, veure les etiquetes de les ampolles) o filtrada. I també les infusions i en alguns casos els sucs de fruita i verdura naturals.

Els líquids que no es recomanen són el tè, el café, la xocolata (per les purines i toxines que aporten necessiten dosis extres de líquid per eliminar-les), els refrescos industrials (per la quantitat de sucre refinat o artificial que contenen) i els begudes alcoholiques.

Menjar no recomanat perquè contè massa sal: formatge, carn, embotits, i la sal que afegim quan cuinem o a taula. Quan més mengem, més aigua necessitem. Menjar amb una aportació calórica de 3.500 kcal (el que fins ara es menjava a Europa) necessita una aportació d’aigua de 3,5 litres diàris (2 (o 2,5) litres de beguda i la resta ens arriba lligat amb el menjar).

També hem de tenir en compte necessitats especials, com ara fer esport, una sauna (en 10 minuts podem perdre 1 litre d’aigua suant!), l’estiu, la platja, viure o treballar en llocs molt calents, l’estrés.

Propostes de Rehidratació 

  1. Beure 2 litres diàris  d’aigua
  2. Durant unes setmanes o uns mesos beure 2,5 litres diàris d’aigua per rehidratar el cos en profunditat
  3. Cura de desintoxicació: beure aigua pura (bullida, és a dir, destilada) durant una semana, en total, uns 3-4 litres (2 litres “normals” i 1 o 2 litres d’aigua bullida).
  4. Cura d’hidratació i mineralització bevent aigues minerals
  5. Cura d’hidratació i desacidificació bevent aigues amb un pH més alt de 7.

Bibliografia:

Christoper Vasey, ¡Agua! Tu cuerpo tiene sed,  Ed Obelisco

Masaru Emoto, El poder curativo del agua, Ed Obelisco

Maite Suárez, Agua: H2O la fórmula de la salud, Ed Océano

Masaru Emoto, La sabiduría del agua, Ed Obelisco

Masaru Emoto, El agua, espejo de las palabras, Ed. Sirio

Jean-Luc Caradeau, Curarse con el agua, Ed Robinbook

Masaru Emoto, Mensajes del agua, Ed La liebre de marzo

Carmelo Ríos, Yoga del agua, volver al océano, Ed Gaia

Manuel Arrieta, El código secreto del agua, claves y aplicaciones terapéuticas

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s