Com funciona el nostre cos i com podem ajudar-lo a funcionar millor

La neteja abans de la fi del món

P1190705

Les malalties ens ajuden a descubrir com funciona el nostre cos. Les malalties i també el cáncer, són una complexa resposa del cos per sobreviure. Per quin motiu el meu cos s’ha vist obligat a posar-se malalt? A tenir cáncer? Si les malalties són un mecanismo de supervivencia, què he de fer per evitar que el meu cos recorri a aquestes mesures de defensa tan dràstiques? Quin paper juga la por, la frustració, la baixa autoestima, la ira continguda en la formació de malalties i del cáncer? Tinc algún conflicte o dilema? Em sento culpable? Què puc aprendre de la meva malaltia? Què puc aprendre del cáncer?

Amb la recerca i el que ja sabia, he intentat fer un resum dels procesos que poden ajudar a qui vulgui netejar els seu cos amb diferents herbes, fruites i d’una manera ben sencilla. D’aquesta forma netejaran els diferents sistemes del cos, que fa que funcioni millor. Aquest només és un pas per cuidar-nos i estimar-nos més.

Processos per desintoxicar el cos

 1. Neteja general i dels teixits
 2. Neteja intestinal
 3. Neteja hepática
 4. Neteja dels ronyons
 5. Neteja de la pell

1.       Neteja general:

Aquesta neteja, apart d’ajudar a netejar el cos, a més ens aporta hidratació generalitzada, especialmente als teixits que més ho necessitin. De vegades solen ser les articulacions, o bé, la pell, … és a dir, que es notarà també una millora en altres parts del cos. Aquesta neteja és apropiada per tothom a no ser que tingui alguna malaltia crónica o aguda que ho desaconselli.

El que recomano és beure aigua, molta aigua (de 6 a 8 vasos diaris). Aquest fet ajuda a netejar en profunditat. Proposo 2 activitats complementaries:

1.1. Beure 2 litres d’aigua diàris. Aquesta aigua ha de ser filtrada o mineral (amb un pH 7 o més), amb un pols de sal de l’Himalaya o dels Andes, i 3-4 granets d’arroç. La medicina ayurvèdica aconsella que l’arroç sigui basmati, però jo crec que pot ser arroç del Delta de l’Ebre o de la localitat més propera que es tingui. La sal i l’arroç aporten nutrients a l’aigua, que els transmetrà al nostre cos. Com a alternativa, hi ha persones que beuen 1 vas d’aigua de mar, del mar, o bé, ja preparada i en ampolles, o bé, es poden comprar preparats de la casa Quintón.

1.2. Beure 1 litre d’aigua calenta ionitzada durant 1 o 2 setmanes seguides (a més dels 2 litres del punt 1.1.). Com preparem l’aigua calenta ionitzada? Al matí, posem a bullir aigua mineral o filtrada durant 15 o 20 minuts. Un cop bullida, la guardem en un termo i l’anem bevent a glopets durant tot el dia durant els dies que duri la neteja. Es pot fer diverses vegades l’any i també cada cop que estem encostipats o que ens sentim malalts.

2.       Neteja intestinal

La neteja dels intestins es pot fer de diferents maneres. Hi ha diverses possibilitats també, des de la neteja del colon professional, els enemes o labatives, el Closan, la purga amb aigua salada, les sals d’Epson.  Aquesta neteja la pot fer tothom, s’ha de tenir cura de que sigui un dia tranquil i s’estigui a casa.

Per fer-ho a casa jo crec que el més sencill és la purga d’aigua salada, o bé, les sals d’Epson.

2.1. Purga d’aigua salada: Consisteix en prendre 2 culleradetes rases de sal marina no iodada ni refinada en 1 litre d’aigua tèbia (ben barrejat). S’ha de prendre en dejú i tot el litre sencer. Com a alternativa por ser sal mineral o de roca sense refinar. No convé fer-ho més d’un cop al mes.  També es pot fer amb aigua de mar.

2.2. Sals d’Epsom: Consisteix en prendre 1 culleradeta de sal d’Epsom (sulfat de magnesi) en 1 vas d’aigua calenta i beure’l en dejú al matí. S’ha de fer en un dia tranquil perquè pot fer que s’hagi d’anar al WC diverses vegades durant el dia. Aquest tractament no s’ha de fer més de 2 cops l’any. És possible que si la persona necesita magnesi, l’efecte no sigui de neteja, sino que el cos absorbirà el magnesi. Si això pasés, s’aconsella prendre magnesi durant 1 o 2 mesos i després tornar a fer la neteja, però aquesta vegada amb la purga d’aigua salada.

Es recomana fer un tractament per reconstituir la flora intestinal un o dos cops l’any. Hi ha diversos preparats a la farmàcia. També es pot prendre iogurt natural biològic amb més intensitat durant una setmana, com per exemple a cada menjada. També es recomana augmentar la quantitat diària de fibra per augmentar el bolo fecal i la velocitat de pas per l’intestí.

3.       Neteja hepática: Herbes per desintoxicar el fetge

En aquest apartat també tenim diverses possibilitats, totes relacionades amb herbes o fruita.

En general, com que són infusions, les pot prendre tothom. Les opcions on hi ha una barreja d’herbes, s’hauria de fer amb precaució amb les mesures adaptades per a nens i persones grans. Si la persona está malalta no és recomanable fer-la, és millor esperar a estar guarit.

3.1. Cura depurativa (per adults):

20 gr d’aristolòquia (plantes talladles)

20 gr d’arrel d’aritjol

20 gr de plantes  de camedris

10 gr d’arrels de Dent de lleó

20 gr de la planta Fumària

20 gr d’herba de Sant Robert

10 gr d’herba foradada

20 gr de fulles de noguera

20 gr de plantes tallades de pensament

20 gr de baies de polígala

20 gr d’arrels de repalassa

20 gr de fulles de salvia

10 gr de plantes tallades de saponaria

En 1,5 litres d’aigua posar 5 pessics de 3 dist d’aquestes plantes barrejades. Fer-ho bullir 5 minuts, deixar-ho 10 minuts en infusió i colar. Beure’n 1 vas en dejú (en fred o calent) i 1 vas abans de cada menjada. Fer-ho 20 dies seguits i 15 dies els següents 2 mesos.

3.2. Segona opció per depurar el fetge:

15 gr de fulles de boldo

25 gr de flors de camamilla romana

20 gr de fulles de carxofa

15 gr de plantes tallades d’espunyidella d’olor

20 gr de plantes tallades de fumària

10 gr de plantes tallades d’herba foradada

20 gr de pinyes de llúpol

En 0,5 litres d’aigua poseu 2 pessics de 3 dits d’aquestes plantes barrejades. Fer bullir 5 minuts, deixar en infusió 5 minuts i colar. Beure 1 tassa al matí en dejú, fred o calent.

També aporta beneficis per a la pell. Beure-la 15 dies i descansar.

3.3. Tercera opció: Tisana amarga hepática del Manantial de Salud

Angèlica, genciana, alcachofera, centarua, caléndula, menta, boldo, card marià, verbena i fumaria. Posar 1 cullerada sopera en mig vas d’aigua. Deixar tota la nit en maceració. Al matí colar i prendre en dejú. Aquesta tisana la pot prendre tothom a partir dels 10 anys, mentre no estigui malalt. Beure-la de 7 a 15 dies. Descansar uns mesos.

3.4. Quarta opció: Suc de Dent de lleó fresc

L’amargantor del dent de lleó combina bé amb la dolçor de les pomes, l’all, la ceba i el gingebre. És una beguda molt purificant per a tot els dies o durant un  ajuni. El dent de lleó ajuda el fetge a produir enzims i a la vesícula biliar a produir bilis para una millor asimilació de nutrients. Protegeix, sana i tonifica el fetge. També és un tònic per als ronyons, és diurético i redueix la retenció d’aigua. També ajuda en cas dels síntomas pre i menstruals i va bé per a la pell. És una mica més difícil trovar dent de lleó fresc. Aquest suc el pot prendre tothom.

1 manat de fulles fresques de dent del lleó

4 pomes

2 alls petits

1 peça de gingebre fresc  aprox. 2.5 cm

1 llesca petita de ceba

Rentar les pomes i la dent de lleó. Treure la pell i el cor de les pomes, la pell de l’all i la ceba. Tallar el gingebre i triturar-ho o liquar-ho tot.

3.5. Neteja hepática de l’Andreas Moritz, segons explica al seu llibre “limpieza hepática” de l’editorial Obelisco. Aquesta neteja dura 1 setmana i s’ha d’estar sà. Es recomana fer-la entre la lluna plena i la lluna nova. També es recomana fer-ne diverses cada dos mesos la primera vegada (sempre sà) i després un cop l’any.

3.6.  Per a netejar la vesícula biliar (no aconsellat per a dones embarassades):

3 parts d’eupatori

1 part de dent de lleó

1 part d’arrel de cúrcuma

2 parts d’arrel de malvavisc

Mitja part de regaliz

Un quart de part d’arrel de gingebre

Es prepara una infusió amb 3 polsos de tres dits i 1 litre d’aigua. Es deixa bullir 5 minuts i reposar  5-10 minuts més. Es va prenent tot el litre durant el dia i de 3-5 dies. Igual que en les altres infusions de neteja hepàtica, s’ha d’estar sà.

3.7. Altres herbes que ajuden a purificar i netejar el fetge, que poden prendre’s abans i després de les netejes concretes a mode d’infusions o en la dieta habitual d’una persona. Com tot, no fa falta abusar-ne ni forçar-se per la preocupació de fer una neteja en profunditat. La mesura i l’equilibri en l’alimentació és primordial, i si afegim l’equilibri emocional, encara millor. També és bo deixar-se aconsellar per la pròpia intuició i per l’estacionalitat dels aliments.

Abedul (betula alba): ajuda la eliminació de toxines a través de l’orina.

All (allium sativum): menjar-lo habitualment en els sofregits i salses. Es pot menjar cru en dejú, però no fa falta.

Aloe vera: per purificar, reduir pitta al fetge, la sang, els ulls, la digestió. Una cullerada sopera de suc pres dos cops al dia abans d’esmorzar i de dinar. També va bé per reduir la fatiga (especialmente de les persones pitta).

Api (apium graveolens): desintoxicant, eliminació de toxines acumulades a les articulacions (suc de les fulles i troncs). Afegir-lo a salses i amanides, i també a sucs naturals.

Astrágalo (astragalus membranaceus): millorar els sistema immunològic, per contrarrestar els efectes de la quimioterapia. En pols de venda a les farmàcies i herboristeries. A les herboristeries el venen a pes i és molt més econòmic. Prendre’n una culleradeta de café amb les menjades durant un màxim d’un mes. Segons prescripció mèdica, es pot prendre fins a 3-4 mesos. Després descansar uns mesos.

Bardana: llavors i arrel, és molt potent, per combinar amb la dent de llegó (taraxacum officinale), el trébol vermell (trifolium pratense) o l’acedera (rumex crispus)

Bepleurum (bupleurum falcatum sin. B chinensis): protegeix el fetge i els ronyons, és desintoxicant.

Card marià: neteja i protegeix , cura. En infusió, pols o tintura. Les llavors i les fulles. Pot afegir-se a altres infusions i a les sopes i amanides (un pols o cullerada). També es trova en comprimits juntament amb altres plantes a la farmacia en un preparat que es diu “Liver”. Se’n poden prendre 2 comprimits diàris durant 3 mesos. Després descansar uns mesos.

Cúrcuma: (cúrcuma lnga) protegeix el fetge i estimula la segregació de bilis. S’afegeix a salses, arròç, pasta, …

Dong quai (angelica sinensis)

Equinacea (echinacea angustifolia, E purpurea y E pallida): ajuda a netejar el sistema linfátic. Es pot prendre en infusió, tintura, es pot afegir a les sopes i amanides. Es pot menjar la flor.

Ginseng siberiano (Eleutherococcus senticosus) per a estrés i tensió química, ambientals u emocionals, exposición a radiacions,  quimioterapia. En prenen els astronautes rusos. En infusió o en comprimits o elaborats de farmacia i herboristería.

Llimona (citrus limón): desintoxica el fetge (veure l’apartat de la neteja de la pell)

Oli de rici: fer massatge a la zona del fetge amb suavitat. Ús extern.

Ortiga: es menja en amanides, sopes o en infusió.

Llantén: infusió

Dent de lleó: es menja en amanides, sopes o en infusió. Veure altres apartats.

Card Marià: en infusió. Veure altres apartats.

Justicia (andrographis paniculata)

Reishi (ganoderma lucidum) reforça la funció inmune i la hepàtica. Ajuda durant la quimioterapia.

Verdures de fulles verdes: en sopa, infusions, sucs, salses, caldo… Contenen nutrients i vitamines com ara l’àcid fòlic, les vitamines C i B, i minerals esencials per a la eliminació de les toxines, apart d’augmentar el bolo fecal la qual cosa millora la neteja intestinal i l’eliminació dels metalls del cos.

Evitar espècies picants, cafè, tè, alcohol, drogues, greixos, carn, làctis durant les purificacions. Si és possible, intentar evitar aquests productes de forma generalitzada.

4.       Neteja dels ronyons:

En aquest apartat, aconsello la tisana preparada de “Manantial de la Salud” de l’Andreas Moritz. És una tisana per pendre uns 2-3 dies després de la neteja hepática.

5.       Neteja de la pell:

Aquesta neteja dóna suport a la neteja general del cos de l’apartat 1, i a la vegada se’n beneficia. En aquest apartat aconsello diverses actuacions al matí:

5.1. Glopejar aigua en llevar-se i escopir-la.

5.2. Beure mig o un vas d’aigua ionitzada en dejú. Donat que l’aigua s’ha de bullir uns 15 minuts, jo la bullo mentre em dutxo. Al matí o al vespre la guardo en un termo i així put tenir aigua ionitzada calenta quan em llevo. D’aquesta manera tinc l’aigua preparada per la llimona que prendré després de la dutxa.

5.3. Fregar-se la pell amb un raspall de fibres naturals i ecològiques. Pot ser diàri o setmanal. Es tarden uns 5-10 minuts.

5.4. Posar-se sobre la pell i fer-se un massatge en cercles amb oli de sèsam, oliva, girasol o coco ecològic. És l’abyanga ayurvèdic. Tot seguit dutxar-se en aigua calenta i treure l’oli amb una esponja de cotó o altres fibres naturals. Es comença el massatge pel cap i s’acaba pels peus. En treure’s l’oli amb l’esponja es fa al revés, dels peus al cap. També es pot posar l’oli al cabell i fer un massatge al crani. Es tarden uns 10-15 minuts.

5.5. Glopejar o netejar-se la boca amb un glop de l’oli que fem servir pel massatge matinal. I escopir-lo. Llençar-lo al WC és millor.

5.6. Beure el suc de mitja o una llimona amb aigua ionitzada i mel. Es tarden 5 minuts a preparar-ho.

5.7. Ara ja es pot començar a esmorzar!

5.8. Deixar de fer servir cremes i locions hidratants de qualsevol mena i menys si tenen parabens… Deixem de beure llet de vaca i prenem llet d’avena, admelles, avellanes.

5.9. Si al vespre en anar a dormir notem que la pell necesita hidratació, bevem més aigua durant el dia i ens posem oli de coco que no “empastifa” tan com els altres.

5.10.                     Un cop a la setmana o un cop al mes si tenim temps, ens preparem un bany a la banyera amb 2-3 kilos de sal marina no iodada ni refinada. Hi podem afegir altres herbes en infusió com lavanda o rosa. I un aprofita per relaxar-se!

Conclusió

Bé, això és tot el que aconsellaria per fer una neteja a fons del cos. Naturalment, cada u és diferent i pot adaptar aquests cinc apartats a la seva vida diària. He intentat especificar-te els temps recomanats, i les opcions més naturals i econòmiques, i també que són a l’abast de tothom: l’aigua, la llimona, la sal, l’oli… Algunes herbes s’han de comprar especialment.

El que sí requereix tot aquest procés, és temps i dedicació.

Espero que aquest escrit beneficii quantes més persones millor.

Altres suggeriments:

 1. Canviar els raspalls de dents cada mes
 2. Canviar els fregalls de neteja de la cuina i WC cada mes
 3. Canviar l’esponja regularment. Rentar-la a la rentadora un cop per setmana. Comprar-la vegetal. Les esponjes naturals de mar són animals. N’hi ha fetes amb cotó, lli, amb espar, diferents fibres vegetals.
 4. Rentar habitualment les vaietes i draps de cuina
 5. Passejar per la natura de tant en tant
 6. Passejar per la platja de tant en tant
 7. Anar a dormir dora i dormir les hores adequades
 8. Canviar els empastos metàlics per altres ceràmics o d’aleacions “tolerables” per les persones
 9. Menjar aliments no processats industrialment i begudes naturals, és a dir, no carbòniques ni enllaunades.
 10. Menjar aliments biològics
 11. Minimitzar prendre medicaments químics
 12. Filtrar l’aigua que bebem habitualment a casa
 13. Donar pit al fill tan temps com sigui possible tot menjant aliments biològics,  …

Bibliografia:

Alberto Martí Bosch, Dr, “Conferencia World Association Cancer Research”

Andreas Moritz, “Limpieza hepática” Ed. Obelisco

Andreas Moritz, “Los secretos eternos de la salud. Medicina de vanguardia para el siglo XXI”, Ed. Obelisco

Andreas Moritz, “El cáncer no es una enfermedad” Ed. Obelisco

Andrew Chevalier, “Plantas medicinales”, Guías visuales Espasa, Ed. Espasa

Antoni Agelet, Joan Muntané, Montserrat Parada, Joan Vallès, “Plantes medicinals del Pirineu català”, col.lecció Llibres de muntanya, Ed. Farell

Bryan Hubbard, “Lo que los dentistas no nos dicen”, Ed. Contrapunto

Candis Cantin Packard, “Ayurveda, la guía definitiva”, Ed. Obelisco

Carmelo Ríos, Yoga del agua, volver al océano, Ed Gaia

Christoper Vasey, ¡Agua! Tu cuerpo tiene sed,  Ed Obelisco

Jean-Luc Caradeau, Curarse con el agua, Ed Robinbook

Jesús Torres Toledo, “Mercurio en la boca”, Ed. Obelisco

Ludo Chardenon, “Herbes per curar, herbes per cuinar”, Ed. Alta Fulla

Maite Suárez, Agua: “H2O la fórmula de la salud”, Ed. Océano

Manuel Arrieta, “El código secreto del agua, claves y aplicaciones terapéuticas”

María Treben, “Salud de la Botica del Señor”, Ed. Ennsthale

Masaru Emoto, El agua, espejo de las palabras, Ed. Sirio

Masaru Emoto, El poder curativo del agua, Ed Obelisco

Masaru Emoto, La sabiduría del agua, Ed Obelisco

Masaru Emoto, Mensajes del agua, Ed La liebre de marzo

Miriam Polunin y Christopher Robbins, “La Farmacia Natural”, Ed. Acanto

Robert Svodoba, “Ayurveda para las mujeres”, Biblioteca de la Salud, Ed. Kairós

Waverly Root, “Herbes i Espècies”, Guia pràctica il.lustrada, Ed. Blume

www.giselaizard.wordpress.com

www.mercurioenlaboca.org

Anuncios

2 pensamientos en “Com funciona el nostre cos i com podem ajudar-lo a funcionar millor

 1. Brutal aquest article, és maravellós!
  Això de la neteja dels intestins és una cosa que hauria de fer. No em farà mal oi?
  Gràcies per tenir aquest blog, m’ajudarà

  • Bon dia Sergi!
   Gràcies pel comentari i l’agraïment.
   Sí, les neteges va bé fer-les de tan en tan. No fan mal si es fan amb precausió i amb les mesures que s’indiquen als llibres de medicina ayurveda, que són els que a mi m’agraden perquè ho presenten com un procés natural amb productes naturals. En les neteges (tan les físiques: hepàtica, renal o intestinal, pell, general; com les emocionals) sempre hi pot haver malestar físic. És normal, s’està produint un canvi i una millora. És com quan ens encostipem, hi ha una part del procés que cada cop estem pitjor, i després, anem millorant i tornem a sentir-nos bé. De tota manera, si la vols fer, pots contactar amb algú que et guii, pots informar-te en webs d’internet, llegir la bibliografia que proposo, o bé, em contactes i et guio.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s