Salses per al bon temps: Olivada

salses crues

 

La Olivada segurament és una salsa-pasta que es remunta a uns quants milers d’anys. Es té constància de la producció d’oli d’oliva a la Mediterrània des del Paleolític Superior, principalment a Siria i Cannan. Quasi res, uns 12.000 anys. Deu ser per alguna cosa….

Com per a tot a la cuina i a la vida, com millors siguin els ingredients, millor serà el resultat. Per això, millor fem servir ingredients ecològics i integrals si pot ser.

250 gr d’olives (poden ser verdes o negres)

1-2 grans d’all

1 culleradeta d’orenga (opcional segons la temporada: romaní (a mi m’agrada més per l’hivern), alfàbrega, fonoll…)

1 pols de sal marina sense refinar o dels Andes o de l’Himalaia o d’alguna mina milenària

1 pols de pebre negre acabada de moldre

1 raig d’oli d’oliva verge que cobreixi els ingredients en unes 3/4 parts

Per a la preparar l’olivada, podem triar les olives que més ens agradin, verdes o negres, manzanilla o arbequina, … Si les comprem amb pinyol, l’haurem de treure.

Ho posem tot en un envàs per a poder triturar, o bé, amb el “mini pimer” o bé, amb un vas triturador. Abans es feia a mà al morter, si teniu temps, també podeu probar-ho.

Les herbes que hi afegiu que siguin al vostre gust. Si feu servir herbes seques, l’olivada aguanta més temps. Si feu servir herbes fresques, fixeu-vos a cobrir l’olivada amb oli per guardar-la. Encara que l’oliva ha estat preparada i guardada amb sal i/o vinagre i, teòricament, es guardaria indefinidament, en afegir-hi una verdura fresca, això canvia. L’olivada es guarda durant mesos, però a casa només dura 2 o 3 setmanes.

L’olivada va bé per fer la digestió i per mantenir la flora intestinal. També va bé per les pors i afrontar els canvis.

També podeu canviar la proporció de les quantitats dels ingredients al vostre gust.

Quan prepareu l’olivada, no oblideu de compartir els vostres comentaris. Gràcies!

 

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s