Salses per al bon temps: Vinagreta

01 vinagre

Segons sembla, la primera menció de l’us del vinagre a la cuina, va ser en el llibre “De re coquinaria”, del cuiner Apicio, que era cuiner de l’emperador romà Tiberi. (Deu ser d’on vé l’expresió “un bon tiberi”. Li devia agradar menjar bé a aquest emperador romà!)

El vinagre és un dels ingredients més usats per a conservar aliments. Són els “encurtidos”. Es fa servir per a conservar peix i carn amb l’escabeix, la verdura, les olives i les tàperes, les cebes, els “pepinillos”… Naturalment, grans quantitats de vinagre no van bé a ningú. Però els aliments conservats en vinagre i amanits amb vinagre ens aporten ferments i àcids que ajuden la digestió i la flora intestinal, que a la vegada ajuda a funcionar bé tot el nostre cos.

La salsa vinagreta pot anar bé amb les amanides… tantes amanides que mengem quan fa calor: amanida verda, de pasta, d’arròs, …. També amb la verdura cuita al vapor, amb la pasta… Les vinagretes són unes magnífiques companyies no només per amanides, també per carns, mariscs i moltes varietats més de menjars.

La vinagreta consisteix en una emulsió de vinagre amb oli, que es condimenta amb sal i pebre. A aquesta emulsió se sol posar una part de vinagre per cada tres d’oli.

Base de vinagretes
Existeixen molts tipus de vinagretes i això depèn de l’ingredient o condiment que vulguem utilitzar. Els ingredients bàsics són:
3 cullerades soperes d’oli (preferiblement d’oli d’oliva verge)
1 cullerada sopera de vinagre de vi (o vi de poma, mòdena, xerès, …)
1 mica de sal marina
pebre negre

Exemples de Vinagretes

Vinagreta de fruits vermells. La seva base està composta per fruits vermells com ara la mora, la maduixa i per descomptat, el vinagre i una combinació de pebres mòltes.
Vinagreta de fruita.
Vinagreta balsàmica: Com el seu nom indica està composta per vinagre balsàmic vell, oli d’oliva i pebres.
Vinagreta de mostassa: que és una cremosa i suau vinagreta amb la seva base de mostassa dijon, mel, vinagre, espècies i amb trossos de coriandre petits.

Quantes possibilitats! Només és posar-s’hi i anar probant. Bon profit!

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s