Galetes ANZAC

P1200414

El dia 25 d’Abril és Sant Marc als països de tradició cristiana. A Itàlia celebren l’alliberament del fascisme i a Venècia celebren el dia de Sant Marc amb roses, com a Catalunya el dia de Sant Jordi. Una mica més lluny, a Nova Zelanda celebren el dia ANZAC, que és per celebrar la constitució de les forces armades que van lluitar a la primera guerra mundial (ANZAC = Australian and New Zealand Army Corps). Ho celebren amb unes galetes boníssimes. La història d’aquestes galetes va començar amb la llegenda que a la Primera Guerra Mundial les dones enviaven unes galetes als seus marits soldats que duraven en bon estat molt de temps, ja que els enviaments es feien per vaixell. Podia passar ben bé un mes abans no rebessin el paquet. De tota manera, sembla que llavors els enviaven uns pastissos diferents de la galeta, diuen els experts, perquè la primera recepta de les galetes ANZAC va aparèixer el 1917 com a “Rolled oats Buiscuits”, i no va ser fins el 1921 que se li va donar aquest nom al llibre  “St Andrew’s Cookery Book”.

I què tenen d’especial aquestes galetes? Doncs que no tenen farina de blat, per tant, són bones per als celíacs, i no porten ous tampoc.

Aquesta és la recepta:

100 gr de flocs d’avena o civada

100 gr de coco rallat

100 gr de farina d’avena o civada

100 gr de sucre moreno

100 gr de mantega toba

1 cullerada de mel

1 culleradeta de bicarbonat

2 cullerades soperes d’aigua bullent (jo n’hi poso una o dues més, de vegades)

1 pols de sal sense refinar.

Preparació:

Barrejar en un bol gran els flocs d’avena, el coco, la farina, i el sucre. Fondre la mantega i afegir la mel a la mantega. Habitualment jo ajunto la mantega i la mel i les fonc al forn, perquè que ja l’estem preescalfant. Bullo aigua bona (mineral o filtrada) i n’agafo 2 o 3 cullerades, les barrejo amb el bicarbonat, que farà molta reacció. Ajuntem la mel, la mantega i l’aigua i el bicarbonat. Tot junt ben barrejat ho afegim als ingredients secs. Quan està tot ben barrejat com si fos una sorra mullada, amb una cullera vaig fent pilonets a la safata del forn.

Enfornar a 180ºC uns 8-10 minuts. Vigileu que no es cremin. Haurien de quedar daurades. Calentes encara estan tobes, però un cop fredes queden cruixents.

Per als obsessionats en comptar calories:

Segons algunes fonts, cada galeta conté 118 kcal, 1 gr de proteïnes, 13 gr de carbohidrats, 7 gr de greix, 5 gr de greix saturat, 1 gr de fibra, 6 gr de sucre i 0,28 gr de sal.

Per als obsessionats en la felicitat: són boníssimes!

Aquí us en presento una varietat personal, que ja no és Anzac (car el nom i la recepta estàn protegides legalment a Austràlia i Nova Zelanda!). Aquí he afegit xocolata a la galeta. Bon profit!

P1200392 P1200395

[castellano]

El día 25 de Abril es San Marcos en los países de tradición cristiana. En Italia celebran la liberación del fascismo y en Venecia celebran el día de San Marcos con rosas, como Cataluña el día de Sant Jordi. Un poco más lejos, en Nueva Zelanda celebran el día ANZAC, que es para celebrar la constitución de las fuerzas armadas que lucharon en la primera guerra mundial (ANZAC = Australian and New Zealand Army Corps). Lo celebran con unas galletas buenísimas. La historia de estas galletas comenzó con la leyenda que en la Primera Guerra Mundial las mujeres enviaban unas galletas a sus maridos soldados que duraban mucho tiempo en buen estado, ya que los envíos se hacían por barco. Podía pasar más de un mes antes no recibieran el paquete. De todos modos, parece que entonces les enviaban unos pasteles diferentes de la galleta, dicen los expertos, porque la primera receta de las galletas ANZAC apareció en 1917 como Rolled Oats Buiscuits, y no fue hasta 1921 que se le dio este nombre en el libro St. Andrews Cookery Book.

Y ¿Qué tienen de especial estas galletas? Pues que no tienen harina de trigo, por lo tanto, son buenas para los celíacos, y no llevan huevos tampoco.

Esta es la receta:

100 gr de copos de avena

100 gr de coco rallado

100 gr de harina de avena

100 gr de azúcar moreno

100 gr de mantequilla blanda

1 cucharada de miel

1 cucharadita de bicarbonato

2 cucharadas soperas de agua hirviendo (yo pongo una o dos más, a veces)

1 pizca de sal sin refinar.

Preparación:

Mezclar en un bol grande los copos de avena, el coco, la harina, y el azúcar. Derretir la mantequilla y añadir la miel. Habitualmente yo junto la mantequilla y la miel y las fundo al horno, porque ya lo estamos precalentando. Hiervo agua buena (mineral o filtrada) y cojo 2 o 3 cucharadas, las mezclo con el bicarbonato, que hará mucha reacción. Juntamos la miel, la mantequilla y el agua y el bicarbonato. Todo junto bien mezclado lo añadimos a los ingredientes secos. Cuando está todo bien mezclado como si fuese arena mojada, con una cuchara voy haciendo montoncitos en la bandeja del horno.

Hornear a 180 ºC unos 8-10 minutos. Vigilar que no se quemen. Deberían quedar doradas. Calientes aún están blandas, pero una vez frías quedan crujientes.

Para los obsesionados en contar calorías:

Según algunas fuentes, cada galleta contiene 118 kcal, 1 g de proteínas, 13 g de carbohidratos, 7 g de grasa, 5 gr de grasa saturada, 1 g de fibra, 6 gr de azúcar y 0,28 gr de sal.

Para los obsesionados en la felicidad: son buenísimas!

Aquí os presento una variedad personal, que ya no es Anzac (¡ya que el nombre y la receta están protegidas legalmente en Australia y Nueva Zelanda!). Aquí he añadido chocolate en la galleta. ¡Buen provecho!

[English]

On April 25th is St. Mark on christian tradition countries. In Italy they celebrate the release of fascism and in Venice they celebrate St. Mark with roses as in Catalonia on St. George Day. Further afield, New Zealand celebrate the ANZAC Day, which celebrates the constitution of the armed forces who fought in the First World War (ANZAC = Australian and New Zealand Army Corps). The Anzak day is celebrated with some yummy cookies. The story of these cookies starts with the legend that during the First World War wifes used to send their husbands biscuits  that lasted a long time, since the shipments were made by boat. It would take more than one month before they received the package. However, it seems that what was actually sent was different than the cookie, experts say, because the first recipe for ANZAC biscuits was first published in 1917 as Rolled Oats Buiscuits , and it was not until 1921 that St. Andrew’s Cookery Book gave the buiscuits  today’s name.

What is special about these cookies? Well, they do not have wheat flour, so they are good for celiacs and there are no eggs  either.

This is the recipe:

100 gr rolled oats

100 gr grated coconut

100 gr oat flour

100 gr brown sugar

100 g  butter tuff

1 tablespoon honey

1 teaspoon baking soda

2 tablespoons boiling water (I add one or two more, sometimes)

1 pinch of unrefined salt .

Preparation:

Mix in a large bowl the oat flakes, coconut, flour and sugar. Melt butter and add the honey. Usually I together butter and honey and baked Fonca, as we already warming up. Boil good water (filtered or mineral) and take 2 or 3 tablespoons, mix with the baking, which makes a reaction. Put together the honey, butter and water and baking soda. Mix well it all  and  add to dry ingredients. When everything is well mixed, it will be like a wet sand. Then, with a spoon make small balls and place on to the baking tray.

Bake at 180 °C for 8-10 minutes. Be careful not to burn them. They should be golden. When still hot they are soft, but once they are cold they become crispy.

For those obsessed by calory-counting :

According to some sources, each cookie contains 118 kcal, 1 g protein, 13 g carbohydrates, 7 g fat, 5 g saturated fat, 1 g fiber, 6 g sugar, 0.28 grams of salt.

For the obsessed by happiness: they are delicious!

Here I present a personalvariety, which is not Anzac anymore (name and recipe are protected by law in Australia and New Zealand!). Here I added chocolate topping. Bon appetit!

2 pensamientos en “Galetes ANZAC

    • Bon dia Marta,
      gràcies pel teu comentari. Crec que segons qui parli consideren que la civada (civada en català=avena en castellà, cebada en castellà=ordi en català) porta gluten o no, i per tant, els celíacs podrien o no menjar-ne. Jo m’he basat en el llibre “Cómo cura la avena” del Dr. Pros. Ell diu que la civada té una mica de gluten, però els celíacs la poden menjar, tot basant-se en estudis que s’han fet a Finlàndia i USA. Els estudis s’ha fet amb persones celíaques i grups de control en estudis que han durat d’1 a 5 anys.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s