Elaboració de fruita confitada i cuina d’aprofitament

Elaboració de fruita confitada casolana

CONVAR1011

Ingredients:

1 kg de taronja, llimona, pomelo, taronja sanguina, …

50-100 gr de sucre o panses o siropes vegetals com d’agave, d’arròs, de blat de moro ecològic…

aigua fins cobrir una mica la fruita

Elaboració:

Primer triem la fruita i la rentem amb aigua i un raig de vinagre. Els cítrics es confiten molt bé. Posem una olla amb una mica d’aigua. La quantitat d’aigua dependrà de la quantitat de fruita que confitarem. Hem de tenir en compte que l’aigua ha de cobrir lleugerament la fruita. La rentem, i la tallem a rodanxes. La coloquem dins l’olla amb aigua freda o ja calenta. Per a confitar-la podem fer servir unes poques cullerades de sucre (el més natural possible, o sigui, sense refinar), mel, panses o siropes vegetals. Tingueu en compte que la fruita ja té sucre natural. S’ha de bullir durant 1 hora com a mínim. Jo ho deixo bullir fins que el líquid s’espesseix. Després, s’ha de guardar en pots de vidre nets, escaldats, i amb tapa hermètica. Es conserva durant mesos i es pot fer servir per a guarnir postres, gelats, pastissos, amanides…

Cuina d’aprofitament: A l’època de les taronges, quan les mengem, en comptes de llençar les peles, les guardem i confitem en troços petits. Preparem la confitura segons la recepta de dalt. Així aprofitem tota la fruita. Podem guardar el líquid en recipients separats, o bé, tot junt.

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[English]

Preparation of homemade candied fruit

Ingredients:

1 kg of orange, lemon, grapefruit, blood orange, …

50-100 gr of unrefined brown sugar or raisins or syrup, rice syrup, organic corn syrup…

a little water to cover the fruit

Preparation:

First choose the fruit and wash with water and a dash of vinegar. The citrus normally confit well. Choose a wide pot. The amount of water depends on the amount of fruit to candy. Just keep in mind that the water should cover the fruit slightly. When washed, cut into slices. Then lay the fruit inside the pot with cold or warm water. To sweeten you can use a few tablespoons of sugar (as natural as possible, ie unrefined), honey, syrup or raisins. Note that the fruit already has natural sugar in it. It should simmer for 1 hour at least. I leave it to boil until the liquid thickens (normally 2 hours). Then keep in clean glass jars, scalded, and with tight lid and store in a cupboard. It keeps for months and can be used for decorating desserts, ice cream, cakes, salads …

Food waste recipe: When oranges are ripe (normally winter on North hemisphere), when we eat, instead of throwing away the peel, cut them in small pieces. Follow the recipe above. This way we use all the fruit. We can keep the liquid and the peel in separate containers, or all together.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA (esta foto fue tomada durante un taller. Pusimos demasiada agua)

Castellano

Elaboración de fruta confitada casera

Ingredientes:

1 kg de naranja, limón, pomelo, naranja sanguina, …

50-100 gr de azúcar moreno sin refinar o pasas o siropes vegetales como agave, arroz, maíz ecológico …

agua hasta cubrir un poco la fruta

Elaboración:

Primero elegimos la fruta y la lavamos con agua y un chorro de vinagre. Los cítricos se confitan muy bien. Ponemos una olla con un poco de agua. La cantidad de agua dependerá de la cantidad de fruta a confitar. Debemos tener en cuenta que el agua debe cubrir ligeramente la fruta. La lavamos, y la cortamos en rodajas. La colocamos en la olla con agua fría o ya templada. Para confitarla podemos usar unas pocas cucharadas de azúcar (lo más natural posible, o sea, sin refinar), miel, pasas o siropes vegetales. Hay que tener en cuenta que la fruta ya tiene azúcar natural. Se debe hervir a fuego lento durante 1 hora como mínimo. Yo lo dejo hervir hasta que el líquido se espesa. Después, se debe guardar en frascos de vidrio limpios, escaldados, y con tapa hermética. Colocar en los frascos recién apagado el fuego. Se conserva durante meses y se puede usar para adornar postres, helados, pasteles, ensaladas …

Cocina de aprovechamiento: En la época de las naranjas, cuando las comemos, en vez de tirar las cáscaras, las guardamos y confitamos en trozos pequeños. Así aprovechamos toda la fruta. Podemos guardar el líquido en recipientes separados, o bien, todo junto.

Webs de cuina d’aprofitament

Català:

Mercats: http://somdemercat.cat/infomercats/cuina-daprofitament-croquetes-darros/

Ajuntament de Barcelona:

http://w110.bcn.cat/portal/site/MediAmbient/menuitem.0d4d06202ea41e13e9c5e9c5a2ef8a0c/?vgnextoid=0708fbc62c5c3310VgnVCM10000074fea8c0RCRD&vgnextchannel=0708fbc62c5c3310VgnVCM10000074fea8c0RCRD&lang=ca_ES

Què cuino avui? http://quecuinoavui.com/receptesaz/cuina-daprofitament/

Generalitat de Catalunyahttp://www.reciclatalacuina.cat/

Ajuntament de Rubíhttp://www.rubitv.cat/20130406/4003/nova-edicio-dels-tallers-de-cuina-daprofitament-i-de-compostatge-casola

Ajuntament de Mataróhttp://www.mataro.cat/web/portal/contingut/activitat/2012/05/31_Taller_cuina

etc

Castellano: cocina de aprovechamiento

Ayuntamiento de Barcelona:

http://w110.bcn.cat/portal/site/MediAmbient/menuitem.0d4d06202ea41e13e9c5e9c5a2ef8a0c/?vgnextoid=0708fbc62c5c3310VgnVCM10000074fea8c0RCRD&vgnextchannel=0708fbc62c5c3310VgnVCM10000074fea8c0RCRD&lang=es_ES

Web de Tiendas y mercados de Barcelona: http://www.botiguesdebarcelona.com/es/eventos/374/Talleres-de-cocina-de-aprovechamiento-de-comida-en-el-Mercado-de-Fort-Pienc.html#.UfA-rdI1foI

Forfree: http://www.forfree.cat/event.php?pageid=9&id=12052

Mercados de Madrid: http://kedin.es/madrid/que-hacer/taller-de-cocina-de-aprovechamiento-en-el-mercado-de-san-anton.html

English: Food and waste management

Leanpath: http://www.leanpath.com/docs/Waste_Guide_o.pdf

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Food_waste (a bit of history and numbers)

USA, Food rescue: http://en.wikipedia.org/wiki/Food_rescue

Australia, Ozharvest: http://www.ozharvest.org/getinvolved.asp?pageID=1389

England, Love food, hate waste: http://england.lovefoodhatewaste.com/recipes

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