Taller de tortell de Reis: 3 de gener 2014

Taller_5

Els tallers els fem a la Pastisseria Tarraco, carrer Sant Pere més Baix, 36-38 (a costat del Palau de la Música)

Com arribar-hi:

Metro línea vermella parada Pl Urquinaona

Autobús 19, 39, 17, V17, 45

Què és un tortell?

El tortell és un pastís típic de la cuina catalana en forma d’anella o cèrcol, fet de pasta de brioixpasta fullada o d’alguna altra mena i farcit de diversos ingredients com ara massapànatacremamelmeladacabell d’àngel, etc. que pot portar fruita confitada o pinyons, a més del sucre de llustre, al damunt.

És un menjar característic dels dies de festa (és característic el tortell de nata dels diumenges) i d’algunes dates assenyalades, com ara Sant Antoni (17 de gener) o el Dia de Reis (6 de gener); fins i tot se n’han inventat de nous com el tortell de Sant Cristòfol (10 de juliol), un tortell de massapà en forma de volant, ja que sant Cristòfol és el patró dels automobilistes. És més ric i elaborat els dies de festa major (i en particular el dia de reis) que els més quotidians com, per exemple, els diumenges.

Tortell de diumenge

Catalunya és molt tradicional el tortell de diumenge, que no se sol fer a casa sinó que se sol comprar a les fleques o pastisseries el mateix dia, de passada que es compra el pa. El tortell de diumenge típic tradicional té forma d’anella i sol estar fet de pasta fullada, tot i que també pot ser de pasta choux (la pasta dels bunyols, però cuita al forn en comptes de fregida) i sempre està tallada pel mig i farcida de crema (crema catalananata o “trufa”, que és nata barrejada amb xocolata en pols o cacau), de manera que es vegi bé el que hi ha a dins. Sol estar coberta de sucre fi o, per a donar brillantor, de melmelada suau o dissolta amb una mica d’aigua. Aquest tortell no conté sorpreses. També existeixen versions modernes de tortell, normalment casolanes, a les quals el farciment pot ser una crema diferent, una escuma de mató o de iogurt amb mel, o fins i tot gelat. L’alternativa típica del tortell de diumenge és el braç de gitano.

Tortell de Sant Antoni

El tortell de Sant Antoni és tradició que es mengi en companyia de la família el diumenge abans del dia de Sant Antoni, el mateix dia que se celebren els Tres Tombs. L’elaboració és la mateixa que la del tortell de reis que igualment avui es fa amb tot tipus de farciments: des del tradicional, que és el de massapà, fins farciments de nata i de crema. El tortell de Sant Antoni conté dues sorpreses amagades: un fava i un animal. Igualment com en el tortell de reis, qui tregui la fava pagarà el tortell.

Tortell de reis

El tortell de Reis, anomenat també coca de Reis o roscó de Reis (calc del castellàroscón de Reyes), té també forma d’anella més o menys rodona o ovalada, però la massa és de la mateixa mena que la d’un brioix i el farciment, que sol ser massapà, està completament cobert, també pels costats, per la massa. Està ricament decorat de fruita confitada (típicament cireres, taronja i pell de síndria) i fruits secs (típicament pinyons, a part de variants més econòmiques amb ametlla tallada) i conté dues sorpreses. A Catalunya es menja exclusivament el Dia de Reis, després de dinar, mentre que a Occitània es menja al gener, però no necessàriament per Reis.

El tortell de Reis és possiblement el que té més anomenada (el 2009 es calcula que se’n van vendre 800.000), i commemora la festivitat catòlica dels Tres Reis d’Orient, tot i que té arrels paganes, ja que l’imperi Romà ja celebrava les festes d’hivern, o festes dels fruits, amb tortells fets de figues, dàtils i mel. Els romans utilitzaven les faves per votar el rei de les festes d’hivern en honor del déu Saturn. La mida estàndard és d’uns 50 centímetres de diàmetre i en surten unes 8 racions, tot i que actualment se’n fan de moltes mides, i el tradicional és el de massapà amb fruita confitada per sobre. Aquest tortell conté dues sorpreses amagades: una fava seca i una figureta (normalment d’un dels Reis). Segons la tradició, aquell qui troba la figureta dins el seu tros és coronat amb la corona daurada de cartró que decora el centre del pastís, mentre que qui es troba la fava és a qui li toca pagar el tortell. A França, és costum que el més petit de la casa, des de sota la taula, vagi dient a qui correspon cada part del pastís. A més, s’ha de tallar en tantes parts com convidats més una, que seria la part destinada al primer pobre que es presentaria a la casa.

Explica el costumari català (Joan Amades volum I pàg.431) que no tothom podia anar a l’adoració i per tant en el tortell de reis hi posaven una fava seca; qui trobava la fava era nomenat rei, qualificat com el “rei de la fava”, era qui anava a la funció de l’església en representació de la família i adorava el Nadó de Betlem. Durant l’àpat cada vegada que aquest personatge bevia tots els companys de taula s’havien d’aixecar en acció d’acatament i cridar a cor “el rei beu, el rei beu”.

Tortells de Reis a d’altres cultures

El tortell de reis és típic, com les tradicions al seu voltant, dels Països Catalans i d’Occitània, a més de la resta de l’Estat Espanyol i fins i tot, a través d’ell, a alguns llocs d’Amèrica, com Mèxic.

A la França francòfona és habitual la galeta de reis (galette des Rois), una altra mena de coca tapada i rodona, de pasta fullada i semblant a una empanada, típicament farcit de massapà. Aquesta galeta de reis conté també una fava a l’interior, però no té figureta. A més d’aquesta versió tradicional, n’existeixen amb altres menes de farcits, com confitura de poma, de gerds i formatge, o xocolata. Com a França el dia de reis no és festiu, la galeta de reis es pren més habitualment el diumenge següent a aquest dia, o fins i tot qualsevol altre dia fins a un mes més tard.

Un tortell molt similar al tortell de reis català, el Bolo de Rei, existeix a Portugal, tot i que varien els ingredients.

Una tradició similar la trobem en el king cake de Nova Orleans. Segons Dionisio Pérez Gutiérrez, fou exportat a Espanya des de França, tot imitant el gâteau des rois que és el nom amb el qual els francesos anomenen el tortell d’Occitània, ja que al nord no se’n menja tradicionalment. Tanmateix, el mateix autor defensa que l’inventà un cuiner reial al palau reial de Versalles (al nord de França, al costat de París), on no es menja tortell de reis (com el català, portuguès o occità) sinó la galeta de pasta fullada i massapà.

Font: Wikipèdia

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s